Hidrostres d.o.o

Sanacije armiranobetonskih
konstrukcija

Pogonom pionira sanacijskog posla u građevini i širokog asortimana opreme, poduzeće Hidrostres d.o.o može se nositi s najsloženijim izazovima s područja sanacija armiranobetonskih konstrukcija i održavanja gradske infrastrukture.

Hidrostres d.o.o

Vrste Radova

Hidrodinamičko čišćenje

Čišćenje vodom pod tlakom do 800 bara

Hidrorazaranje armiranobetonskih konstrukcija

Uklanjanje betona bez vibracija i oštećivanja armature

Injektiranje

Vraćanje originalnih svojstva cjelovite betonske konstrukcije, tj. njene adekvatne čvrstoće , krutosti i zbijenosti

Pjeskarenje

Čišćenje koje skida bilo kakav neželjeni sloj snažnim udarima pijeska u površinu

Primjena automatiziranog finišera

Brza i automatizirana izvedba betonskih površina

Sanacija revizijskih okana

Popravak oštećenih okana kako bi cesta bila sigurna za vožnju

Antikorozivna zaštita

Sprječava deterioraciju i gubitak materijala uslijed kemijskih, elektrokemijskih i drugih reakcija

Strojno žbukanje

Postupak kojim se reparaturni mort nanosi pod pritiskom, čineći ga čvršćim I vodonepropusnim

Zamjena ili premještanje ležajeva

Zamjena uređaja koji prenose cijelo opterećenje rasponske konstrukcije na potpore uz pomoć snažnih hidrauličkih cilindara

Hidroizoliranje

Zaštita konstrukcije od agresivnog djelovanja vode i otopljenih tvari

Zamjena prijelazne naprave

Zamjena najugroženijih dijelova mosta

Hidrostres d.o.o

Primjena

Hidrostres d.o.o

Sanacija

Sanacija je tehnički zahtjevan zahvat. Loše ili nepotpuno izvedena sanacija znači veće štete i troškove. Kvalitetno ju može izvesti jedino iskusna i uigrana grupa stručnih ljudi. Djelatnici firme Hidrostres izvode sanacije već 30 godina. 1987. godine izveli su prvu sanaciju hidrodinamičkim čišćenjem ikada napravljenu u Republici Hrvatskoj, a 1989. godine, također prvi puta u Hrvatskoj, sanaciju hidrorazaranjem u okviru obrta Rakun. Otad su prošli 100tinjak različitih projekata i stasali kroz teške uvjete kompleksnih zahvata, poput opasnih visina Krčkog, Masleničkog mosta i sisačke toplane, rada na i pod vodom na mostu kopno – Vir, rada u skučenim prostorima tunela Brezik, hidrorazaranje 120 centimetara debelog svoda na tunelu Mihovilovići i brojne druge. Danas s ponosom možemo reći da Hidrostres d.o.o. može uspješno savladati svaki izazov koji se pred njega stavi.

Hidrostres d.o.o

Pravovremena sanacija je ključ dugog „života“ građevina

Vremenski uvjeti nemilosrdni su prema svim građevinama i zaklonima. Uništavaju od čudesnih dostignuća ljudske privrede do naših domova, i imaju vrijeme na svojoj strani. Zub vremena ne štedi ništa. 

Naši mostovi, industrijske građevine, kuće i stanovi…zapravo svaka građevina građena tradicionalnim materijalima poput betona i metala nakon nekog vremena treba efikasnu sanaciju.

Poznato je da metal u vlažnom okruženju s vremenom korodira, a beton pod stalnim opterećenjem i vibracijama puca. Spajanjem ta dva gradiva u armirani beton mislilo se kako su trajno riješena oba problema i napravljeno gradivo toliko robusno da ga nije potrebno održavati. Istina, beton oko armature stvara ovojnicu koja sprječava korodiranje i armatura onemogućava betonu naglo tj. krto pucanje pod stalnim opterećenjem. No uvjeti u kojima građevine služe pomalo poništavaju trajnosne prednosti armiranog betona. Agresivne tvari iz prirode kao ioni klorida razgrađuju zaštitnu ovojnicu, a stalne vibracije u betonu i metalu uzrokuju mikropukotine. One se mogu povezati u veće pukotine i prouzročiti teške posljedice poput potpunog sloma strukture. Lokalno otpadanje slojeva betona zbog hrđanja armature su blaže posljedice, ali i one s vremenom vode urušavanju građevine.

Neke su građevine izložene težim uvjetima od drugih. Mostovi su zbog svoje visine, blizine vodenoj površini, promjenjivog opterećenja i vibracija možda i najugroženije građevine. Industrijske građevine se nerijetko oštećuju zbog vlage, skladištenja agresivnih tvari ili upotrebe teških strojeva u blizini. Hidrotehnički objekti i objekti odvodnje moraju biti vrlo otporni zbog okoliša u kojem služe, no ni oni nisu građeni od beskrajno trajnih materijala pa s vremenom kao i sve ostalo, dotraju. 

Nakon otkrivanja oštećenja na građevini, tipična sanacija odvija se redom:

  • Stručno utvrđivanje oštećenih dijelova građevine 
  • Potpuno uklanjanje oštećenih dijelova konstrukcije hidrorazaranjem
  • Hidrodinamičko čišćenje, pjeskarenje i zaštita „zdravih“ dijelova konstrukcije
  • Injektiranje pukotina
  • Kompletno betoniranje ili reprofilacija sanacijskim materijalima strojnim žbukanjem 
  • Priprema podloge epoksidnim premazima i ugradnja hidroizolacijskih traka
  • Nanošenje završnih premaza

Usluge sanacija

Sanacija mostova i vijadukata​

Sanacija cestovne odvodnje​

Sanacija zgrada i industrijskih objekata​

Sanacija hidrotehničkih objekata ​

hidrostres

Naručitelji